Bilant schema ajutor de stat certificate verzi

Posted by:     Tags:      Posted date:  November 2, 2016  |  No comment
Un numar de 46 de companii au fost exceptate de la plata unei parti din numarul de certificate verzi aferent cotei obligatorii, incepand din 2015 pana in prezent.

Astfel, am publicat pe site-ul Ministerului un comunicat potrivit caruia “companiile, din domeniile IMM si mari societati, au primit Acorduri pentru exceptare de la plata unei parti din numarul de certificate verzi aferent cotei obligatorii”.

Conform Hotararii nr. 495/2014 pentru instituirea acestei scheme de ajutor de stat, obiectivul acestei masuri este exceptarea de la plata a unui procent din cantitatea de energie electrica livrata consumatorilor industriali electro-intensivi, cu respectarea reglementarilor europene incidente, respectiv “Orientarile privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014-2020”, elaborate de Comisia Europeana.

Autoritatea responsabila de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.

Prevederile Hotararii se aplica intreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a-si pierde competitivitatea, din cauza finantarii sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivitatii beneficiarului si expunerii la comertul international.

Ajutorul de stat se acorda cu conditia ca beneficiarii ajutorului sa plateasca cel putin 15% din numarul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii, fara reducerea acordata prin prezenta schema de exceptare.

In functie de electro-intensitatea intreprinderilor, beneficiarii vor plati: 15% din cota aferenta in cazul unei electro-intensitati mai mari de 20%; 40% in cazul unei electro-intensitati cuprinse intre 10-20%; 60% in cazul unei electro-intensitati cuprinse intre 5-10%.