Cartea Antifragil, de Taleb: cum sa eviti centralizarea si sa-ti stimulezi activitatea agresiva prin asumarea de riscuri

Posted by:     Tags:  , , ,     Posted date:  June 3, 2014  |  No comment
De mic copil, am urat bibelourile din portelan pe care le-as fi eliminat de pe rafturile maica-mii. Nu doar ca nu aveam voie sa ma ating de ele, ba chiar trebuia sa le las in pace, in vitrine, sa se bucure de pace, liniste si ordine. Erau “fragile” si, din punctul meu de vedere, fara nicio utilitate. Asa crede si Nassim Nicholas Taleb, autorii cartii “Antifragil”, publicata de editura “Curtea Veche”, cel care a creat conceptul de “antifragil” in jurul caruia construieste o noua doctrina economica. Ce este antifragilitatea? Pentru a intelege acest concept, trebuie sa-l opunem fragilitatii, adica tot ceea ce nu agreeaza volatilitatea.

In sens opus, ceea ce nu accepta volatilitatea nu agreeaza aleatoriul, incertitudinea, dezordinea, erorile, factorii de stres. Bibelourile din vitrinele copilariei noastre sunt, fara indoiala, “fragile”, iar opusul lor nu sunt lucrurile robuste, asa cum suntem indreptatiti sa credem, ci obiectele antifragile,  care nu agreeaza volatilitatea, factorii de stres, deteriorarea, haosul, intamplarile, dezordinea, consecintele “neprevazute”, incertitudinea si, cel mai important, timpul. Este foarte simplu: antifragilitatea decurge din aceasta definitie explicita a fragilitatii: iubeste volatilitatea si tot restul. Mai scurt si frumos spus, “Iubeste timpul!”.

Nassim Nicholas Taleb construieste, in jurul antifragilitatii, inteleasa ca proprietatea sistemelor naturale de a se bucura din plin de de volatilitate, dezordine si factori de stres, o adevarata filosofie de viata. Asa cum, spre exemplu, petrecerea unei luni in pat genereaza atrofie musculara, privarea unui sistem complex de factorii de stres face ca acesta sa fie slabit sau chiar ucis.

Nassim Nicholas Taleb ajunge repede pe lista autorilor preferati si acolo iti va ramane. Daca ai citit deja “Lebada Neagra”, cartea in care el arata cum globalizarea creeaza o fragilitate – prin reducerea volatilitatii si printr-o stabilitate aparenta -, atunci vei lectura pe rasuflate si “Antifragil”.

“Antifragil” este un indreptar pentru a trai intr-o lume pe care nu o intelegem, dominata de Lebedele Negre si de obsesia umana pentru predictibil si siguranta. Mesajul lui Taleb este unul revolutionar: numai antifragilul va supravietui.

anti2

Cu ocazia lansarii “Antifragil” la Bookfest, am fost invitat de editura Curtea Veche sa particip, alaturi de Larisa Petrini (Managing Partner, Saatchi & Saatchi Public Relations) si Iulian Vacarean (Fondator al Asociatiei Beneva), la o discutie practica despre modurile in care putem beneficia de pe urma fenomenelor imprevizibile. Iata doar doua idei tari pe care le-am dezbatut la Bookfest. Acestea sunt, totodata, motive pentru care recomand cartea “Antifragil”.

 

Fie ca esti antreprenor, om de comunicare, politician, manager sau doar vrei sa traiesti mai sanatos si sa te educi mai bine, adica vrei sa te indepartezi de fragilitate, trebuie sa citesti cartea “Antifragil”. Vei invata ca trebuie sa eviti centralizarea si datoria si sa-ti stimulezi activitatea agresiva prin asumarea de riscuri.

Imi place mult “Antifragil” si cred ca pot fi construite multe lucruri faine si sanatoase in Romania in jurul acestei filosofii: ANTIFRAGILITATEA. Ce zici? 🙂