Ce isi doresc, de fapt, investitorii straini

Posted by:     Tags:      Posted date:  April 5, 2018  |  No comment
Investitorii străini descriu birocraţia din România ca fiind necompetitivă în comparaţie cu alte locaţii din Europa unde desfăşoară activităţi şi reclamă lipsa de transparenţă şi de consistenţă în adoptarea şi aplicarea politicilor publice. (Foreign Investors Council)

Cifre cheie: 68% dintre respondenţi consideră că forţa de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă, 85% dintre respondenţi caracterizează sistemul fiscal din România ca necompetitiv şi probabil nu din cauza nivelului de impozitare, ci a schimbărilor bruşte de politică fiscală şi lipsei de modernizare la nivelul ANAF, 96% spun că întâmpină dificultăţi pe fondul poverii reglementărilor care sunt neclare şi în continuă schimbare şi 92% consideră că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată.

Context: investiţiile străine în România au ajuns la 4,5 miliarde de euro în 2017, în foarte uşoară creştere faţă de 2015 sau 2016, dar la jumătate faţă de nivelul înregistrat în anii 2007 – 2008.
Miezul problemei: cu un nivel scăzut al încrederii în politicile publice este puţin probabil ca România să atragă noi investiţii în zonele cu şomaj încă ridicat, în sectoare esenţiale cum este cel al utilităţilor sau în proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentanţii Guvernului încearcă să le încheie în perioada următoare.

lesspredictive

It’s economy, stupid! Anul 2017 a fost marcat de o ‘revoluţie fiscală’ ale cărei obiective şi beneficii mediul privat încă nu le-a înţeles şi care a fost implementată în ciuda comentariilor negative aproape unanime. În paralel, a fost consumată foarte multă energie pe dezbaterile privind reforma sistemului judiciar, fără a fi luate însă în considerare problemele practice ale mediului de afaceri. Solicitările companiilor privind înfiinţarea unor tribunale comerciale şi fiscale sau creşterea numărului de magistraţi din sistem pentru mai multă celeritate în decizii nu au figurat deloc pe agenda modificărilor.