Cei mai mari parteneri comerciali ai Romania: cateva idei despre internationalizare si exporturi

Posted by:     Tags:  , , ,     Posted date:  March 26, 2018  |  No comment


March 26, 2018


Eurostat are un «tool» foarte fain care ne arată principalele piețe de desfacere pentru produsele românești și, în același timp, țările de unde importăm cel mai mult. România a exportat în 2017, conform acestor date, bunuri în valoare de 14,4 miliarde de euro (23% din totalul de 63 miliarde de euro) numai în Germania.

Pe locul doi în topul statelor în care exportăm cele mai multe bunuri se află Italia, cu exporturi în valoare de 7 miliarde de euro (adică peste 11% din total), unde principalele produse exportate sunt componentele auto, încălţămintea şi tutunul. Pe locul trei, exporturile României de bunuri către Franţa se ridică la 4,2 mld. de euro (circa 7% din total).

În Germania exportăm mașini, aparate și echipamente electrice și părți ale acestora, tractoare și alte vehicule terestre. Printre principalele produse exportate în Italia se număra mașinile, aparatele și echipamentele electrice și tutunul.  În cazul Franței, România exportă preponderent automobile, echipamente electrice și turbine.

 Cateva idei, pe scurt, despre internationalizarea prin exporturi

  •  Suntem dependenți la exporturi de piețele țintă din Europa. O idee constructivă pe termen lung ar fi diversificarea exporturilor prin targetarea unor piețe clasice în istoria comerțului exterior a României: statele din Orient și țările africane.
  •  Avem deficit comercial cu China: exportăm pe piață chineză doar de 738 milioane euro.
  •  Este îngrijorător deficitul mare cu Ungaria (-2,7 miliarde de euro = importuri – exporturi). Spre comparație, 5% (5,5 miliarde de euro) din exporturile Ungariei sunt către România.

ungaria

  •  Depindem destul de mult de exportul produselor din industria auto. Deși atragerea celui de-al treilea producător auto este dezirabilă, aceasta ne-ar face extraordinar de dependenți de industria auto în cazul unei posibile crize sau în situația posibilă pe termen foarte lung a dispariției motoarelor cu combustie internă.

La nivelul UE, SUA şi China au fost responsabile în 2017 pentru o treime din schimburile comerciale ale blocului comunitar. Schimburile de bunuri între UE şi SUA s-au ridicat la 631 miliarde euro, sau 16,9% din totalul schimburilor internaţionale cu bunuri ale UE, iar cele dintre UE şi China au reprezentat 573 miliarde euro, sau 15,3% din total.

toptradingpartners

Urmează în ordine Elveţia, cu schimburi comerciale de 261 miliarde euro, sau 7%, Rusia, 231 miliarde euro sau 6,2%, Turcia, 154 miliarde euro sau 4,1%, şi Japonia, 129 miliarde euro, sau 3,5%.About the author


Claudiu Vrinceanu, co-fondator al VP Connections, este consultant de business specializat în comunicare strategică și investiții. El este implicat activ în mai multe proiecte ale Fundației Romanian Business Leaders. Claudiu a fost în perioada 2015-2017 secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Claudiu Vrînceanu este, de asemenea, membru al Platformei România 100. Absolvent de ASE (REI) și Ştiințe Politice la SNSPA, el a încheiat cursurile programului de EMBA al Maastricht School of Management.


Wanna say something?


 

Read previous post:
De aici repornim educatia in Romania? Statusul profesorilor nostri, cel mai scazut din Europa

România ocupă ante-penultimul loc în lume și ultimul loc în Europa în ceea ce privește indexul global al statusului profesorilor...

Close