Cei mai mari parteneri comerciali ai Romania: cateva idei despre internationalizare si exporturi

Posted by:     Tags:  , , ,     Posted date:  March 26, 2018  |  No comment
Eurostat are un «tool» foarte fain care ne arată principalele piețe de desfacere pentru produsele românești și, în același timp, țările de unde importăm cel mai mult. România a exportat în 2017, conform acestor date, bunuri în valoare de 14,4 miliarde de euro (23% din totalul de 63 miliarde de euro) numai în Germania.

Pe locul doi în topul statelor în care exportăm cele mai multe bunuri se află Italia, cu exporturi în valoare de 7 miliarde de euro (adică peste 11% din total), unde principalele produse exportate sunt componentele auto, încălţămintea şi tutunul. Pe locul trei, exporturile României de bunuri către Franţa se ridică la 4,2 mld. de euro (circa 7% din total).

În Germania exportăm mașini, aparate și echipamente electrice și părți ale acestora, tractoare și alte vehicule terestre. Printre principalele produse exportate în Italia se număra mașinile, aparatele și echipamentele electrice și tutunul.  În cazul Franței, România exportă preponderent automobile, echipamente electrice și turbine.

 Cateva idei, pe scurt, despre internationalizarea prin exporturi

ungaria

La nivelul UE, SUA şi China au fost responsabile în 2017 pentru o treime din schimburile comerciale ale blocului comunitar. Schimburile de bunuri între UE şi SUA s-au ridicat la 631 miliarde euro, sau 16,9% din totalul schimburilor internaţionale cu bunuri ale UE, iar cele dintre UE şi China au reprezentat 573 miliarde euro, sau 15,3% din total.

toptradingpartners

Urmează în ordine Elveţia, cu schimburi comerciale de 261 miliarde euro, sau 7%, Rusia, 231 miliarde euro sau 6,2%, Turcia, 154 miliarde euro sau 4,1%, şi Japonia, 129 miliarde euro, sau 3,5%.