Cele 6 etape ale antreprenoriatului: cum apare initiativa

Posted by:     Tags:  , , , , , ,     Posted date:  March 3, 2013  |  Comment


March 3, 2013


Global Entrepreneurship Monitor (GEM) tocmai ce a publicat un raport consistent cu 86 de pagini despre starea antreprenoriatului la nivel global. Cercetarea, inceputa in 1997 ca un parteneriat academic intre London Business School din Marea Britanie si Babson College din Statele Unite ale Americii, a ajuns in prezent o ampla analiza la realizarea careia contribuie 400 de cercetatori din 99 de tari. Din Romania au participat profesorii de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Am citit raportul GEM (pdf) si am descoperit, pentru inceput, o scurta clasificare care ne poate ajuta sa intelegem mai bine antreprenoriatul.

Pe scurt, avem 6 etape de evolutie ale antreprenoriatului, asa cum reiese din graficul de mai jos. Conceptualizarea antreprenoriatului ca proces cu mai multe componente este util pentru evaluarea spiritului intreprinzator in puncte diferite de dezvoltare.

 

  • Antreprenorii potentiali – grupul format din cei care au posibilitati financiare sa inceapa un business, au identificat oportunitatile din piata, dar nu intentioneaza inca sa-si lanseze propriile afaceri. Care este sursa acestei amanari? Frica de esec.

 

  • Hotaratii (Intending to Start) – pentru unii antreprenori potentiali, intentia de a incepe propria afacere este fundamentata de perceptia societatii cu privire la antreprenori, statutul de care acestia se bucura in societate si gradul pozitiv prin care media descrie activitatea antreprenoriala.

 

  • Antreprenorii in curs de formare (Nascent or Just Starting)  – sunt acei antreprenori care au inceput un business propriu dar au mai putin de trei luni pe propriile picioare.

 

  • Noii antreprenori – cei care au intre 3 luni si 3 ani si jumatate la carma propriilor afaceri.

 

  • Antreprenorii consolidati – sunt acei intreprinzatori care au un business mai vechi de 3 ani si jumatate; aici intra si antreprenorii care au iesit dintr-o afacere printr-un exit, dar reprezinta in continuare o sursa-cheie pentru alti intreprinzatori (prin finantari, activitati de mentorat, etc.)

 

  • Antreprenorii-suspendati (Discontinuance) — sunt acei intreprinzatori care au intrerupt activitatea antreprenoriala.

 

Potrivit GEM, din cauza faptului ca anumite conditii care influenteaza antreprenoriatul sunt diferite si foarte complexe de la tara la tara, nu putem concluziona ca o etapa de dezvoltare a antreprenoriatului va duce in mod natural la urmatorul nivel. De exemplu, o economie cu un unumar mare de antreprenori potentiali nu are implicit si o activitate antreprenoriala intensa.

 

Tarile din UE si cele 6 etape ale antreprenoriatului

 

 

 About the author


Claudiu Vrînceanu, co-fondator al VP Connections, este consultant de business specializat în comunicare strategică și investiții. El este implicat activ în mai multe proiecte ale Fundației Romanian Business Leaders + co-fondator al RISERS NET. Ce fac aceste proiecte și cum pot schimba România: http://vrinceanu.ro/despre-mine/ Claudiu a fost în perioada 2015-2017 secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Claudiu Vrînceanu este, de asemenea, membru al Platformei România 100. Absolvent de ASE (REI) și Ştiințe Politice la SNSPA, el a încheiat cursurile programului de EMBA al Maastricht School of Management.Related Posts

Comment for Cele 6 etape ale antreprenoriatului: cum apare initiativa

Alex

O concluzie dintr-o privire pe diagonala: primele 3 coloane ne fac sa credem ca Romania se afla intr-o postura destul de promitatoare pentru afacerile la inceput de drum, judecand dupa locul ei in cea de-a doua jumatate a clasamentului. Problemele apar in urmatoarele 2 coloane, care arata, la o privire superficiala, ca afacerile romanesti sunt greu de mentinut pe termen lung si au sansa de esec peste medie. Cauzele pot fi diverse, de la incapacitatea de a administra corespunzator situatiile delicate, pana la birocratia sufocanta, dar cum au spus si cei de la GEM, nu e recomandat sa punem la zid un singur vinovat.

Off-topic: modulul de comentarii are cateva bug-uri, daca doresti iti detaliez. N-ar merge un modul bazat pe Facebook, ca pe wall-street.ro?Read previous post:
Linkuri asortate pentru antreprenori: sfaturi de la fondatorul Subway si lectii de la INSEAD

scurta trecere in revista a celor mai importante articole despre antreprenoriat care mi-au atras atentia in ultima saptamana. Who Is...

Close