Cifra zilei: doar 2 din 10 antreprenori sunt „gazele”

Posted by:     Tags:      Posted date:  July 18, 2013  |  2 Comments


July 18, 2013


Mii de gazele se trezesc in fiecare dimineata cu gandul ca trebuie sa alerge mai repede decat cea mai inceata gazela. In fiecare dimineata, mii de lei stiu ca trebuie sa goneasca mai rapid decat cea mai greoaie gazela. Atat gazela cat si leul sunt constienti ca e vital sa invete neincetat sa alerge.

Care este legatura dintre aceasta parabola africana si mediul antreprenorial? Cand esti intr-o piscina cu alti oameni si un crocodil, provocarea ta nu este sa inoti mai rapid decat aligatorul, ci sa te misti mai repede decat celelalte fiinte umane. Asa e si in economia reala, spatiul de actiune al antreprenorilor.

Cate IMM-uri „gazele” sunt in Romania, de fapt? Doar 17,87% dintre firme au crescut din noiembrie 2009 pana in martie 2013.

Acestea sunt «firme gazela», care au supravietuit in perioada crizei. Mediul de afaceri nu are inca functionalitatea necesara”, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). (sursa).

IMM-urile (sunt peste 400.000 in Romania) in schimb nu au strategii pentru viitor, astfel ca doar 6% au un plan strategic pentru anii urmatori, in timp ce 55% nu au niciun fel de strategie.

Opinia mea este ca ar trebui sa ne concentram mai mult pe studierea si mobilizarea antreprenorilor-gazela, o “specie” analizata atent in ultimii ani de americani, prin initiative de tipul MassChallenge ori Start-up America Partnership.

—————————-

Lectura suplimentara despre gazele&start-ups: Tending their gardens si A helping hand for start-ups, via The Economist.About the author


Cu o experienta profesionala in business si administratie, Claudiu Vrinceanu a studiat economia la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE) si Stiintele Politice la SNSPA. De asemenea, Claudiu a incheiat cursurile programului de EMBA al Maastricht School of Management.


Wanna say something?


 

2 Comments for Cifra zilei: doar 2 din 10 antreprenori sunt „gazele”

Vlad Popa

Si cine e leu ?…

    Claudiu Vrinceanu

    Avem mai multe subspecii de lei: 1. corporatiile pseudo-private, prietene statului, 2. companiile de stat, 3. aparatul guvernamental in sine, 4. companiile detinute si de stat, 5. companiile private 100% care au fost gazele la un moment datRead previous post:
Evenimentul Akcees din aceasta seara – o dezbatere pentru tinerii antreprenori

iitorii sau proaspetii antreprenori trebuie sa urmareasca proiectele organizatiei Akcees alaturi de care am avut placerea sa fiu in ultimul...

Close