Distributia geografica a inovatiei: o sansa ratata si de la cine putem invata

Posted by:     Tags:  , ,     Posted date:  March 12, 2017  |  No comment


March 12, 2017


Ma uit la cifrele din infograficul de mai jos si imi este tot mai clar ca un “restart” in administratie, business si educatie trebuie gandit pe termen lung. Anul 2020 este prea aproape. Ar trebui sa proiectam infrastructuri de inovare pentru 2027. Un lucru este necesar: politicile publice, “puntile de legatura” si trialogul business-administratie-mediul universitar din prezent sa fie gandite pentru urmatorul deceniu.

Aflu de pe contul de Twitter al comisarului european Carlos Moedas ca 71 de IMM-uri din 22 de tari au fost selectate pentru finantare in cadrul schemei europene nerambursabile Horizon 2020 – SME Instrument, Faza a II-a a proiectului. Nimic nou, din pacate. Situatia este identica cu rezultatele din Faza I, din august 2014 (155 de proiecte castigatoare, 21 de tari, niciunul din Romania), ceea ce imi arata ca noi (mediul de business, decidenti politici, influenceri, consultanti, etc) nu am reusit sa schimbam mare lucru intr-o perioada de 2-3 ani.

Prin acest instrument de sustinere, fiecare proiect castigator este finantat cu pana la 2,5 milioane de euro (5 mil. euro, pentru proiectele din sanatate). In concurs, IMM-urile romanesti s-au inscris cu 8 proiecte, insa niciunul nu a fost selectat.

horizon-2020-phase2-mar-17-1107x1200

Dupa cum releva graficul de mai sus, proiectele din Spania s-au bucurat de un mare succes, fiind acceptate dupa a doua runda 19 de proiecte. Spania a fost urmata de Germania si Irlanda, fiecare tara cu cate 5 firme castigatoare. In total, pentru aceasta runda de granturi din programul Horizon 2020 au aplicat 1.534 IMM-uri.  Cele mai multe aplicatii au fost din Spania (257), Italia (224) si Marea Britanie (144), iar majoritatea proiectelor castigatore sunt din domeniul IT&C, al transporturilor (10 proiecte din fiecare sector), urmate de 9 proiecte in sectorul sistemelor de eficientizare energetica.  

Anterior, evaluatorii au transmis dupa primele runde de proiecte o serie de lectii extrase din aplicatiile primite, care pot fi folositoare companiilor care se pregatesc sa aplice:  

1. Cele mai multe proiecte necastigatoare s-au concentrat prea mult asupra descrierii proiectului si prea putin asupra oportunitatii de business;

2. Au fost prea putin convingatoare in argumentarea de ce compania care propune proiectul si nu competitia va reusi sa implementeze proiectul;

3. Nu s-au concentrat suficient asupra solutiilor competitoare;

4. Au avut un nivel prea scazut de inovare, propunandu-si sa dezvolte un produs deja existent;

5. Au propus doar o idee, fara sa detalieze ce implica si comercializarea acestuia;

6. Doar si-au incercat norocul, din care evaluatorii au extras concluzia la care se pare ca unii dintre aplicanti nu s-au gandit: Instrumentul SME nu este o loterie.

Ce ne ramane de facut? Putem da vina pe stat ca nu se implica in promovarea programului Horizon 2020, putem arata cu degetul consultantii sau antreprenorii? Nu cred. Este necesar, pentru inceput, sa intelegem mai bine ecosistemele de inovare din Spania, Italia si natura proiectelor din Irlanda, sa urmam pasii recomandati de specialisti aici, iar apoi sa construim politici publice si proiecte comune pentru universitati, hub-uri de inovare si institutii publice. Un prim pas ar fi acesta.

Pentru studiu, lista completa a proiectelor selectate + harta de mai jos care ne pune pe ganduri  About the author


Promotor al inovatiei, Claudiu Vrinceanu a fost in perioada decembrie 2015-ianuarie 2017 Secretar de Stat in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, cu atributii in investitii straine, IMM-uri, turism si relatia cu mediul de business. Anterior, a fost redactor sef al Wall-Street.ro. Cu o experienta in online si in media media de business, a studiat economia la Facultatea de Relatii Economice Internationale (ASE) si Stiintele Politice la SNSPA. De asemenea, Claudiu a incheiat in 2015 cursurile programului de EMBA al Maastricht School of Management, una dintre cele mai dinamice scoli de afaceri din Bucuresti, iar acum pregateste teza de dizertatie pentru absolvire.


Wanna say something?


 

Read previous post:
Investitii straine: cat de atragatoare sunt pietele emergente (Romania, inclusa in studiu)

Dupa ce am aflat ca Romania a fost plasata in grupul tarilor VARP, un concept similar mult mai cunoscutului BRICS,...

Close