Sa celebram Ziua Mondiala a Economisirii

Posted by:     Tags:  , , ,     Posted date:  October 29, 2015  |  2 Comments


October 29, 2015


Cred ca tarie ca adevaratul motor al economiei este economisirea. Este simplu: economisirile reprezeinta temelia relansarii productiei alaturi de relaxarea fiscala. Nu consumul trebuie sa fie obiectivul celor care doresc sa relanseze economia.

In cazul in care nu stiati, sambata, 31 octombrie este Ziua Mondiala a Economisirii. Aceasta zi a fost marcata pentru prima data la 31 octombrie 1924, fiind instituita de participantii la primul Congres International de Economii, organizat de Asociatia Bancilor de Economii la Milano, Italia.

Am aflat despre aceasta zi datorita BCR, institutie financiara care spune ca Romania are nevoie de economisire in lei pe termen lung pentru a acorda credite in moneda nationala pe perioade mari de timp iar construirea unei curbe a randamentelor titlurilor de stat in lei este un pas in acest sens. Din totalul emisiunilor de obligatiuni in lei ale Ministerului de Finante aflate in sold in prezent, numai 7% au scadenta dupa 2025, se arata intr-un raport BCR realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii.

 

„Altfel spus, trebuie sa vedem o reducere a dependentei de finantarea externa si sa avem o finantare a cresterii economice prin resurse acumulate intern. Totodata, este necesara o reducere a presiunii pe termen lung asupra bugetului de stat, prin folosirea sistemelor private alternative care se bazeaza pe economisirea de-a lungul mai multor decenii. Imbatranirea populatiei nu face decat sa adauge presiune suplimentara in acest sens“, se mai arata in raport.

 

Din pacate, datele Institutului National de Statistica arata ca romanii pun tot mai putini bani deoparte, astfel ca daca datele din 2009 indicau o economie de 268,7 de lei pe luna, in 2012 suma scazut la 230,6 de lei.

World Savings Day Promotional Video from Wildek Entertainment on Vimeo.

O economie bazata pe consum nu genereaza crestere economica sanatoasa. Logica economica ne convinge ca pentru a consuma constant si mai mult in viitor, trebuie sa ne limitam cheltuielile in prezent. Avansul prosperitatii trebuie sa fie produsul economisirii unei parti din castigurile actuale.

„La inceputul fiecarui pas catre o existenta mai prospera se gaseste economisirea – constituirea de rezerve de produse care face posibila prelungirea perioadei medii de timp care se scurge intre inceputul procesului de productie si momentul in care acesta furnizeaza un produs imediat utilizabil si consumabil („Actiunea Umana”, Ludwig von Mises). – aceasta trebuie sa fie o lectie economica de capatai pentru toti tinerii din Romania.

Productia si investitiile private, doua dintre ingredientele de care economia are nevoie ca de aer, nu vor fi relansate fara economisiri sanatoase.About the author


Claudiu Vrinceanu este partener și co-fondator al VP Connections, companie de consultanță în business specializată în comunicare strategică și în atragerea de investitori. Implicat activ și managerial în mai multe proiecte ale Fundației Romanian Business Leaders, Claudiu a fost în perioada 2015-2017 secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Claudiu Vrînceanu este, de asemenea, membru al Platformei România 100. Absolvent de ASE (REI) și Ştiințe Politice la SNSPA, el a încheiat cursurile programului de EMBA al Maastricht School of Management.Related Posts

Wanna say something?


 

2 Comments for Sa celebram Ziua Mondiala a Economisirii

o femeie

Motorul economiei unei case/firme/zone/tari sunt bugetul respectat si investitiile. Economisirea este doar un pas atunci cand ne cunoastem situatia financiara; situatia romanilor e delicata pentru ca vad multi analfabeti financiar (si da, unii sunt cu studii universitare economice) iar consumerismul si nebugetarea si evaluarea riscurilor sunt cele care ne duc in eroare.

La nivel national presiunea companiilor internationale si corputia sunt marile probleme. Dupa ce am citit cartea Asasinii Economici am inteles mecanismele si complicatiile.

Mihai_NSD

Bun, de acord ca a economisi este benefic. Cum ramane cu economiile din banci, daca asupra lor planeaza recent decisa hotarare interbancara “BAIL IN” , in urma careia economiile a milioane de oameni se pot volatiliza instantaneu ,oricand ? NOTA: Astept raspuns !Read previous post:
La margine de…digital: Bucurestiul, gazda buna pentru start-upuri?

Bucurestiul se afla pe locul 30 din 35 in topul oraselor antreprenoriale din Europa. Zagreb, Riga, Sofia, Atena si Valletta...

Close