Scale Up = Proiectul de finantare pentru investitorii romani si straini (2017-2020)

Posted by:     Tags:  , , ,     Posted date:  December 19, 2016  |  Comment


December 19, 2016


Aproximativ 200 de intreprinderi mici si mijlocii vor beneficia de noua schema de ajutor de stat aprobata joi de Guvern. Bugetul de 200 de milioane de euro este disponibil in perioada 2017-2020.

Guvernul a aprobat joi o hotarare pentru instituirea schemei de ajutor de stat „Scale UP” avand ca obiectiv stimularea investitiilor intreprinderilor mici si mijlocii, in valoare totala maxima de 900 de milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 200 de milioane de euro, pentru perioada 2017-2020.

Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar in cadrul acestei scheme nu poate depasi cinci milioane de lei.

Astfel, numarul estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 200.

“Romania, alaturi de Polonia, Italia si Bulgaria, se numara printre tarile cu cea mai mare nevoie de investitii in randul firmelor cu potential de crestere, potrivit Scale Up Index, studiu lansat foarte recent de Comisia Europeana. Acelasi raport arata ca principalele lucruri care ar trebui imbunatatite pentru firme se refera la accesul la finantare si personal calificat, la crearea de competente noi pentru angajati si manageri. Ne dorim ca Scale Up sa devina o schema prin care antreprenorii sa poata face investitiile necesare in companie, sa devina o schema care sa ajute companiile sa creasca puternic si, mai ales, sa treaca granitele tarii”.

Din bugetul maxim de 900 de milioane de lei, suma de 270 de milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 60 de milioane de euro, va fi alocata in mod egal si distinct celor trei zone-pilot pentru dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national in vederea imbunatatirii situatiei socio-economice a locuitorilor, prevazute in memorandumul cu tema ”Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national pentru imbunatatirea situatiei sociale si economice a locuitorilor din zonele-pilot de interventie Valea Jiului, zona Rosia Montana – Muntii Apuseni si comunitatile marginalizate din Moldova”, aprobat de Guvernul Romaniei in data de 28 septembrie 2016.

Finantarea schemei de ajutor de stat se asigura din bugetul aprobat anual al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.About the author


Claudiu Vrînceanu, co-fondator al VP Connections, este consultant de business specializat în comunicare strategică și investiții. El este implicat activ în mai multe proiecte ale Fundației Romanian Business Leaders + co-fondator al RISERS NET. Ce fac aceste proiecte și cum pot schimba România: http://vrinceanu.ro/despre-mine/ Claudiu a fost în perioada 2015-2017 secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Claudiu Vrînceanu este, de asemenea, membru al Platformei România 100. Absolvent de ASE (REI) și Ştiințe Politice la SNSPA, el a încheiat cursurile programului de EMBA al Maastricht School of Management.


Wanna say something?


 

Comment for Scale Up = Proiectul de finantare pentru investitorii romani si straini (2017-2020)

Anamaria Ungureanu

Buna ziua,

Referitor la Schema de ajutor de stat “SCALE UP”, s-a anuntat ca va fi lansata in trimestrul I al anului 2017. Avand in vedere faptul ca pana in acest moment nu a aparut Ghidul Solicitantului pentru consultare publica, am dori sa stim care sunt noile date de lansare preconizate!

Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs!Read previous post:
Bilant 2017: Investitiile straine, in crestere

Investitiile straine directe au insumat 3,7 miliarde de euro in primele zece luni ale acestui an, in crestere cu peste...

Close