Scaleup Europe – cate scaleup-uri sunt in tarile inovatoare din Europa

Posted by:     Tags:      Posted date:  June 14, 2017  |  No comment
Europa gazduieste aproximativ 4,200 de firme de tip scaleup, “gazele”, asa cum imi place mie sa le numesc, din industria IT&C, in 45 de tari, care au atras investitii cumulate de 58 miliarde de dolari (0,33% din PIB-ul Europei).

Acesta este un ecosistem relativ tanar cu un potential de crestere care confirma pozitia de lider a Marii Britanii in ceea ce priveste numarul firmelor de tip scaleup (1,412, 34% din total) si in privinta capitalului ridicat (35% din investitiile atrase), urmata de Germania, Franta si Suedia. Scaleupurile din tarile din Europa de Sud-Est formeaza un grup emergent de 120 de companii (3% din total) care au atras investitii totale de 0,7 miliarde de dolari. Romania figureaza, in mod surprinzator, ca nu ar avea niciun scaleup.

ScaleupEurope1

Toate aceste date sunt relevate de studiul SEP Monitor, realizat pentru Scaleup Europe si prezentat de Mind the Bridge la Parlamentul European, practic cea mai relevanta radiografiere a startup-urilor foarte inovatoare din Europa.

 

 

 

 

scaleupeurope2

Totusi, atunci cand comparam cu restul lumii, Scaleup Europe are un drum lung in privinta crearii de noi giganti tehnologici (dintr-un total de 53 de “campioni mondiali” cu investitii de peste 1 miliard de dolari, Europa este foarte departe cu patru “scalers”, in raport cu China (16) si cu Statele Unite (25).

Ce este un” scaleup”?

“Scaleup” este, in acceptiunea Scaleup Europe si Mind Bridge,  un startup care a “ridicat” investitii de peste 1 milion de dolari.

 

Startup:

<$1M funding raised (since foundation) and at least one funding event since 2010.

Scaleup:

>$1M funding raised (since foundation) and at least one funding event since 2010.

Scaler:

>$100M funding raised (since foundation) and at least one funding event since 2010.

Super Scaler:

>$1B funding raised (since foundation) and at least one funding event since 2010.