Studiu cu dedicatie pentru Ponta, Iohannis si Isarescu: vrem simplificarea taxelor ca in Estonia

Posted by:     Tags:  , , , ,     Posted date:  July 29, 2015  |  No comment


July 29, 2015


In plina dezbatere pe tema Codului Fiscal pe axa Palatul Victoria – Cotroceni – BNR,  mai multe studii despre perceptia antreprenorilor fata de fiscalitate devin tot mai relevante.  Unul dintre acestea este studiul EY “Antreprenorii vorbesc – Barometrul antreprenoriatului romanesc” care arata ca intreprinzatorii romani prefera simplificarea regulilor fiscale si a reglementarilor privind calcularea taxelor decat reducerile de impozite si taxe, mai ales ca un start-up are nevoie de 159 de ore pe an pentru a “naviga” prin sistemul fiscal, reducandu-si astfel productivitatea.

Astfel, simplificarea regulilor fiscale si a reglementarilor referitoare la calcularea obligatiilor fiscale ar avea cel mai semnificativ impact in imbunatatirea mediului fiscal din Romania, considera 60% dintre antreprenorii care au participat la, in urcare de la 48% anul trecut.

 

Initiative pentru imbunatatirea mediului fiscal
Reducerea fiscalizarii veniturilor companiilor se situeaza pe locul al doilea, cu doar 14% dintre optiuni, in scadere de la 26%, urmata de dezvoltarea unei agentii guvernamentale care sa asiste afacerile noi in respectarea cerintelor fiscale (11%) si de reducerea fiscalizarii veniturilor persoanelor fizice (6%).

Concluzii si solutii:

Conform raportului Doing Business 2015 al Bancii Mondiale, o firma romaneasca la inceput de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal, cost care reprezinta o scadere a productivitatii pentru firma respectiva.

 

✔  In Romania este nevoie de 8 zile si de realizarea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri, presupunand ca toate informatiile necesare infiintarii sunt disponibile fara costuri de timp si fara a apela la consultanti sau la plati neoficiale, Romania plasandu-se la acest capitol pe locul 38 din cele 189 de tari analizate.

 

Spre comparatie, in Estonia, una dintre cele mai digitalizate societati din Europa si la nivel global, alegerea si verificarea disponibilitatii numelui pentru noua companie si inregistrarea efectiva a firmei se pot face integral online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar cateva ore si costa 140 de euro.

 

O alta solutie pentru simplificarea fiscalitaţii o reprezinta o agentie guvernamentala, precum cea din Marea Britanie, infiintata in 2010, responsabila cu simplificarea sistemului fiscal. Aceasta institutie identifica ariile de legislatie fiscala prea complexe pentru companii si persoane fizice, apoi este obligatia agentiei sa analizeze cum pot fi simplificate prevederile si sa propuna guvernului masurile spre adoptare.About the author


Claudiu Vrînceanu, co-fondator al VP Connections, este consultant de business specializat în comunicare strategică și investiții. El este implicat activ în mai multe proiecte ale Fundației Romanian Business Leaders + co-fondator al RISERS NET. Ce fac aceste proiecte și cum pot schimba România: http://vrinceanu.ro/despre-mine/ Claudiu a fost în perioada 2015-2017 secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Claudiu Vrînceanu este, de asemenea, membru al Platformei România 100. Absolvent de ASE (REI) și Ştiințe Politice la SNSPA, el a încheiat cursurile programului de EMBA al Maastricht School of Management.


Wanna say something?


 

Read previous post:
Entrepreneurship&Innovation Weekly Digest: Bravo, Mavenhut!

Cea mai buna veste din mediul antreprenorial vine de la baietii care au fondat MavenHut Compania romaneasca MavenHut, dezvoltator de...

Close