Viata de antreprenor: cat de mare e povara taxelor pe salarii

Posted by:     Tags:  , , ,     Posted date:  December 14, 2013  |  Comment


December 14, 2013


Daca angajatii romani lucreaza aproximativ sase zile pe luna doar pentru a-si plati taxele salariale catre stat, similar cu cehii, cu o zi mai putin decat ungurii dar aproape dublu comparativ cu ucrainienii, angajatorii locali platesc catre stat contributii sociale de aproximativ 400 de euro la un salariu de 1.000 de euro, potrivit Accace.

Situatia in tarile comparate in ceea ce priveste contributiile datorate statului de catre angajatori este destul de echilibrata, cu exceptia Poloniei, unde angajatorul datoreaza cele mai scazute taxe pentru plata unui salariu net de 1.000 de euro. La polul opus se situeaza Cheia, unde angajatorul plateste taxe care aproape ating pragul de 500 de euro, pentru a acorda acelasi salariu net.

Deoarece majoritatea angajatilor isi negociaza salariul net, foarte multi dintre acestia nu sunt cu adevarat constienti ca diferenta dintre salariul brut si cel net reprezinta timpul de lucru efectiv pe care acestia il presteaza intr-o luna doar pentru a-si plati toate aceste taxe catre stat. (Accace)

Studiul ia in calcul contributiile sociale si impozitul pe venitul obtinut din salarii valabile la sfarsitul lunii noiembrie, in sase state din regiune, respectiv Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, Romania si Cehia, datorate de angajatii cu un salariu net de 1.000 de euro, cu un program normal de lucru de opt ore pe zi, timp de 21 de zile pe luna.

Cele mai ridicate taxe platite de angajat, respectiv contributiile sociale si impozitul pe venitul din salarii, le regasim in Ungaria, urmata de Cehia si Romania. Polonia si Slovacia au aproximativ acelasi nivel al taxelor totale platite de angajat, iar angajatii ucrainieni platesc cel mai putin.About the author


Claudiu Vrînceanu, co-fondator al VP Connections, este consultant de business specializat în comunicare strategică și investiții. El este implicat activ în mai multe proiecte ale Fundației Romanian Business Leaders + co-fondator al RISERS NET. Ce fac aceste proiecte și cum pot schimba România: http://vrinceanu.ro/despre-mine/ Claudiu a fost în perioada 2015-2017 secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Claudiu Vrînceanu este, de asemenea, membru al Platformei România 100. Absolvent de ASE (REI) și Ştiințe Politice la SNSPA, el a încheiat cursurile programului de EMBA al Maastricht School of Management.Related Posts

Wanna say something?


 

Comment for Viata de antreprenor: cat de mare e povara taxelor pe salarii

Roxana

Diagrama cu privire la totalul contributiilor datorate de angajator arata complet alte informatii decat interpretarea din text.
Cele mai ridicate taxe platite de angajat le regasim in Cehia, urmata de Slovacia, Ucraina, Ungaria si abia apoi in Romania, conform diagramei. Asadar din lista de tari propusa de voi spre analiza, Romania este pe locul 2 dupa Polonia in cele mai fericite situatii de contributii datorate de catre angajator.Read previous post:
Primul meu ProSport

zi am rasfoit ultimul numar din print al ProSport, care nu va mai fi editat zilnic dupa aproape 17 ani...

Close